KUNNSKAPSSENTER
Velkommen til vårt Kunnskapssenter! Her har vi samlet informasjon, artikler og ressurser om fiberoptikk og kobber produkter. Du vil finne verdiful informasjon som dekker alt fra grunnleggende konsepter til avanserte emner.
Det er to hovedtyper fiber, hva er forskjellene på disse og når skal du bruke singelmodus eller multimodus?
Det finnes en rekke forskjellige kabeltyper på markedet, og det kan være en utfordring å finne den riktige. Men noen retningslinjer er det mulig å gi.
BUDI er en produktserie med kompakte veggbokser for fiberoptikk til innendørs og utendørs bruk. De er spesielt utformet for rask og enkel installasjon. FIST-SOSA2-skjøtekassettene er godt utprøvd Commscope-teknologi for optimal fiberorganisering og skjøting. Kassetter med ferdig monterte splittere er også tilgjengelig.
Med effektmåling kan man måle en dBm verdi (absolutt verdi) på eksisterende signal i fiberen. Dette kan gjøres rett ut av kilden, for å verifisere utgangseffekt, eller over tilkoblet fiberstrekk for å inkludere tapet derfra.
Bølgelengdemultipleksing forkortes WDM etter engelsk Wavelength-division multiplexing og er en teknologi innen fiberoptisk kommunikasjon som sender flere signaler inn på en enkelt fiber. Vi deler WDM inn i tre hovedtyper, WDM, CWDM og DWDM som alle gjør at kapasiteten på fiberen øker.
To begreper som ofte blandes sammen innen fiberoptikken er dB og dBm. Begge deler beskriver effekt, men det er en vesentlig forskjell på dem.
I verden av nettverks- kommunikasjon er kobberkabler en vanlig løsning for å overføre data pålitelig og effektivt. Det finnes forskjellige kabelkategorier som definerer egenskapene og ytelsen til disse kablene. Her er en enkel guide til de vanligste kabelkategoriene på kobberkabler og hva som skiller dem fra hverandre.
En optisk kontakt er normalt hankjønn. To kontakter kobles sammen via en adapter og karakteriseres med 2 optiske parametre, innskuddstap og reflektert effekt. I tillegg skal kontaktene oppfylle geometriske krav til ferrulen (krumningsradius, apeks offset og innstikk/utstikk).
Standardene som sikrer at signalene kommer fram. Verden går bare en vei når det gjelder elektronisk kommunikasjon; mot høyere og høyere datarater.
Kommunikasjon over optiske fibre har vært kommersielt tilgjengelig siden 1980-tallet. Fra utbyggingen av et nasjonalt fiberoptisk stamnett har fiberkabelen nå nådd frem til private husholdninger hvor den tilbyr et sant bredbånd. Fiberens suverene egenskaper på en rekke områder har også ført til kontorkabling med fiber helt frem til skrivebordet.
Bruk av fiberoptiske kabler i vegtunneler er beskrevet i NEK 600. Standarden definerer 3 ulike kabelklasser der kablene som et minimum skal tilfredsstille gitte CPR brannklasser (Construction Products Regulation). CPR er en EU- forordning som danner et regelsett for klassifisering av brannegenskapene til en kabel. Forordningen gjelder for kabler som benyttes i faste installasjoner i bygninger og byggverk på land.
Det er godt dokumentert at kvaliteten på optiske kontakter påvirker nettverkskvaliteten. Defekter og forurensning på endeflatene kan derfor være et stort problem.
Hurtig-guider
MPO Hurtig-guide
MPO er en flerfiber kontakt med 12 eller 24 fiber. MTP er en variant av ...
Fargekoder for kabler
Fargekoder for fiberkabler har 12 farger. Når det er mange fibre og/eller rør grupperer ...
Polaritet for duplekskontakter
Standarden for ekomnett/informasjonsteknologi, NEK 700-serien, sier at permanente kabelseksjoner ...
Fiberkurs
Foss tilbyr kurs innen fiberoptikk og fiberoptiske målinger.
Fiberoptikk Todagerskurs som passer hovedsakelig for de som jobber med installasjon, service, vedlikehold eller inspeksjon. |
Fiberteori Målsetningen med kurset er at kandidaten skal forstå hvordan fiberoptikk fungerer og de muligheter og begrensninger som ligger i teknologien. |
Fiberoptiske målinger Praktisk kurs som gjør deg i stand til å foreta målinger på fiberkabel, og tolke resultatet. God kjennskap til fiberoptikk forutsettes. |
Skjøting av OPGW Dette kurset tar for seg skjøting av OPGW mot OPGW eller OPGW mot kanalkabel i Tyko-flex skjøtebokser. Tilfredsstiller Statnett sine krav til opplæring. |
Produktinfo
Digitaliseringen er på full fart inn i alle deler av industrien. Utstyr og prosesser styres og overvåkes, hvilket stiller stadig høyere krav til nettverksutstyret. Fiberoptiske kabler er immune mot elektromagnetisk støy, har enorm overføringskapasitet og krever lite energi. Dette gjør fiberoptikk til det naturlige valget for en robust og moderne kommunikasjon.
ProBeam er en fiberkontakt utviklet for bruk i midlertidige samband. Opprinnelig ble systemet utviklet for militære applikasjoner, men nå har også industrien oppdaget denne meget robuste kontakten.
Vi kan nå presentere Seikoh Gikens nye kontaktserie Intelli-Cross®Pro, en oppgradert og forbedret utgave av tidligere versjoner av LC Uniboot-kontakter fra japanske Seikoh Giken. Kontaktene tilbyr kompakt og pålitelig oppkopling i datasentre og telenett.
Tidligere ble selve skjøtingen av den optiske fiberen ansett som problematisk. Utviklingen av skjøtemaskiner har gjort denne delen av jobben både enkel og billig. Fokus er nå på skjøteboksen, den kapslingen som skal beskytte dine skjøter– i tiår etter tiår.
Bølgelengdemultipleksing - xWDM
Bølgelengdemultipleksing forkortes WDM etter engelsk Wavelength-division multiplexing og er en teknologi innen fiberoptisk kommunikasjon som sender flere signaler inn på en enkelt fiber. Vi deler WDM inn i tre hovedtyper, WDM, CWDM og DWDM som alle gjør at kapasiteten på fiberen øker.
Løsning er aktuell når man skal bygge ut til boliger med få fremføringsfibre tilgjengelige. Eller det kan være at man skal øke antall fiberkunder i kjøpesenter eller næringsbygg hvor det er begrensninger på antall fiber.
Bølgelengdemultipleksing er en rimelig og god metode for å øke kapasiteten på eksisterende fiberlinjer. Dette klarer man ved å dele inn fiberen i kanaler med forskjellig bølgelengde, slik at flere signaler overføres på den samme fiberen. De ulike bølgelengdene transporterer hvert sitt signal med full båndbredde. Ved behov kan systemene bygges ut, slik at overføringskapasiteten på linjen økes gradvis.
Et CWDM-system baserer seg på en teknologi kalt bølgelengdemultipleksing og består av flere forskjellige komponenter. Hvis du ønsker å vite mer om teknikken og hvordan det fungerer, kan du lese denne artikkelen. Her skal vi ta en gjennomgang av hva man trenger for å sette opp et komplett samband.