MÅLING I PON
Her finner du en beskrivelse av de vanligste måtene å måle et PON anlegg. Noen av utfordringene man står ovenfor ved måling i PON:
• Måling på fiber med flere bølgelengder i to retninger i en fiber
• Måling over splittere med store tap
• Oppstrømssignal stopper å sende når det ikke mottar nedstrømssignal
• Korte avstander mellom hendelser
• Feilsøking må oftest gjøres mot et signal fra sentralen
Flere utfordringer gir flere mulige løsninger. Muligheter og begrensinger for hver enkelt målemetode forklares videre under.
De mest vanlige PON bølgelengdene:
GPON: 1310nm (opp), 1490nm og 1550nm (ned)
XGSPON: 1270nm (opp), 1578nm (ned)
Effektmålinger
Nivåmålinger av nedstrøms bølgelengde(r) fra sentral: Utføres oftest i enden hos kunde, men i tilfelle feilsøking kan man også se for seg å måle andre punkter stadig nærmere sentral for eliminering.
Effektmeter, bredbåndet, OLP-35
Dersom det kun er èn nedstrøms bølgelengde i fiberen kan et standard effektmeter med bredbåndet mottaker brukes. Disse kan gjerne detektere fra ca. 800-1650nm og er gjerne kalibrert på bølgelengder i nærheten av vanlig PON bølgelengder. Kan ikke måle oppstrømssignaler/kundesignaler da dette brytes når kunde-sentral ikke mottar nedstrømssignalet når man kobler fra for å måle på linjen.
Effektmeter, PON, filtrert, OLP-37XV2
Dersom det er flere bølgelengder nedstrøms trenger man et effektmeter som er filtrert på inngangen. På denne måten kan bølgelengdene skilles og måles separat. Kan ikke måle oppstrømssignaler/kundesignaler da dette brytes når kunde-sentral ikke mottar nedstrømssignalet da man må koble fra for å måle på linjen.
Effektmeter, PON, Through-mode, OLP-87
For nivåmålinger av nedstrøms- og oppstrøms bølgelengder må man ha et effektmeter med Through-mode. Disse har inn- og ut-port slik at signalet kan gå gjennom ved måling og oppstrømssignalet blir på denne måten ikke brutt. Det finnes flere forskjellige varianter ut ifra hvilke bølgelengder man ønsker å måle. Filtrert på inngangen slik at alle oppstrøms- og nedstrøms bølgelengder kan måles.
OTDR, detaljert innmåling eller feilsøking
OTDR målinger gjøres alltid oppstrøms i et PON-anlegg. Nedstrøms målinger kombinerer resultater fra for mange parallelle splitter-ben for fornuftig tolkning. Utføres oftest i enden hos kunde. Oftest måler man mot bølgelengder fra sentralen, og da må man ha en OTDR med filtrert 1625nm eller 1650nm bølgelengde.
Man kan måle opp til splitter med kort pulsbredde og god oppløsning mellom hendelser. Hvis OTDR har god nok dynamikk kan man også måle forbi splitter, da gjerne med lenger pulsbredde på bekostning av oppløsning i målingen. Det finnes hjelpemidler på OTDR som kan kombinere resultater fra målinger på flere lange og korte pulsbredder til et oversiktlig resultat (FTTH-SLM).
Vi har dedikerte 1650nm PON-OTDRer og mer allsidige 1310/1550/1650nm OTDRer.
Optimeter
Optimeter kombinerer egenskaper fra effektmeter og OTDR over. Det har ikke Through-mode, men kan måle både effektnivåer på nedstrøms bølgelengder filtrert og en enkel filtrert 1650nm OTDR måling oppstrøms mot eventuelle nedstrøms bølgelengder, og gi en oversikt over enkelthendelser på fiber opp til splitter.
Rene kontakter
Som i alle fiberanlegg er rene kontakter viktig for et robust PON-anlegg. Instrumenter over kompletteres av et digitalt mikroskop for å verifisere renhet på kontakter i installasjonen, men også på eventuelle målesnorer. Husk tupper for APC kontakter da dette er mest brukt i PON installasjoner. Vi anbefaler alltid filosofien Inspect-Before-You-Connect fra vår leverandør Viavi.
Her kan du se hele oversikten: Understanding Passive Optical Network Testing